ROKERSKIH 40! (Siniša Škarica)

Kada se u Sarajevu drugi put rodio rock ‘n’ roll – desetak godina nakon onoga prvog „električarskog booma“ s Indexima na početku – novorođeno Bijelo dugme izazvat će pravu senzaciju stotinama tisuća prodanih ploča i koncertnim nastupima ozračenim masovnom euforijom. Protresavši glazbenu scenu i svekoliki društveni reljef, do tada, na ovim prostorima neviđenim načinom i snagom, praćeni budnim okom kulturnih i političkih elita, poprimili su dimenzije društvenog fenomena. Tako su neizbježno izazvali usporedbe s onom svjetskom erupcijom i tektonskim poremećajima već posvećenih Beatlesa. Uostalom i najudaljeniji kutci na zemaljskoj kugli otkrivali su u vlastitoj sredini svoje Sinatre, Presleye, Beatlese… a svaki od tih Beatlesa imali su, pogađate, i svoje Rolling Stonese!

U bivšoj državi mnogi su to pokušavali biti. Prihvaćajući tu igru stereotipima najbliži bosanskohercegovački odgovor, dapače, sarajevski, mogli bismo naći u grupi teških ovisnika o glazbi, kao što i pristoji, kosmatijih i angažiranijih od mogućih takmaca; grupi koja poput stvarnih Stonesa ni u kom smislu nije pristajala biti pukim epigonom, već prije svojevrsnim antipodom vodećoj senzaciji. Pastirskom rocku suprostavio se koncept Teške industrije. “Kao što je razvidno iz naziva grupe, ideja vodilja bila je težnja stiliziranoj sirovosti što se može s današnje povijesne distance interpretirati kao izvorište kasnijeg novog primitivizma”, napisat će doajen domaće rock kritike i povjesničar umjetnosti pokojni Darko Glavan u bilješci za “Karavan - Izvorne snimke 1975/76” iz 2002. godine. No, istini za ljubav, ako Dugme i možemo u ravni fenomenologije i stvarnih učinaka na pop glazbu ovih prostora vidjeti kao Yu-Beatlese, Industrijalcima se nije posrećilo postati našim Stonesima. (Bliži su tomu, u ovome kontekstu, recimo Parni valjak, ili koju godinu kasnije Riblja čorba). Teška je industrija na neki način doživjela sudbinu brojnih pionira koji su stajali na početku sličnih pop prijelomnica: veliki snovi raspršili su se u prostoru zasjenjenom tuđim vrhuncima. Ali, isto tako, rijetkom snagom, poput Feniksa (ili Rolling Stonesa!), vraćat će se na scenu – uostalom kako im, kao onoj ekipi mladića s etiketom „teških ovisnika o glazbi“, i priliči, i to – nekoliko puta. Posljednji put, godine 2007. Tada, napisao sam, za njihov povratnički album „Kantina“, nešto poput male fantazije, sljedeće: „Kada je prije gotovo trideset godina Teška industrija odlučila utihnuti opravdali su svoj (pre)rani prestanak narodnom mudrošću: zasviraj i za pojas zadjeni! Tako je, naime, bila naslovljena treća i, činilo se, posljednja studijska zbirka objavljena nakon nepune četiri godine postojanja te 1978. godine.

Ako su momci svoje diple za pojas i zadjenuli, (većina njih tek odričući se netom stečene reputacije i amblema), „Jahorina“, „Karavan“, „Kadija“, „Život je maskenbal“, „Ti si mi bila naj, naj, naj“ (Lengyel s Indexima), „Pružam ruke“ (Indexi s njima), pjesme što su se otele iz njihovih srca već su zaživjele kao dio onog estradnog sazviježđa što nam postojano treperi u svakom vremenu i nevremenu. Tako me je nedavno uvjeravao jedan vječiti dječak iz čijeg su srca izišle nebrojene zvijezde. Trideset godina poslije Vajta, Ivica, Gabi i Vedo krenuli su za svojim zvijezdama s puno volje i kuražnosti, usput iznjedrivši nove kojima ih je nadahnuo jedan Zlatan, a obojio jedan Nikša. (Tomu je možda kumovao i jedan Arsen koji je smanjio krupnog Vajtu dovoljno da svi zajedno lakše uzlete!). Mi drugi, samo smo prolaznici kojima će Teška industrija ponovno, iz zvjezdane dimenzije jedne Kantine (kamo su se zapravo zaputili ovi romantični ugursuzi), zatreperiti svojim pjesmama svaki put kad nam to bude najviše trebalo.

Šest godina poslije, ususret velikoj obljetnici, nadovezao bih se: Nije malo preživjeti na estradnoj vjetrometini 40 godina (duži prekidi i česte promjene članstva upravo potkrepljuju tu tvrdnju), i još k tomu u ambijentu izrešetanom rafalima seksa, droge i rock ‘n’ rolla. Nećemo pretjerivati, možda ničeg od spomenutog nije bilo previše, ali svejedno. Jednom sam rekao da je svaka godina u rocku poput one pseće! Kod nas, ako izuzmemo samo povremeno koncertno aktivne Borisa Babarovića i Crvene koralje i moje Miovce (ne čudite se, tu smo od 1965.!), Teška će industrija obilježavajući svoju obljetnicu ambicioznim diskografskim paketom (i već ozbiljnom d(r)ugom karijerom) bez sumnje zaslužiti titulu vicešampiona domaćeg iliti regionalnog rock maratona, odmah iza Yu grupe koja je 40 ljeta obilježila prije dvije godine. No, na koncu treba reći, priča o Teškoj industriji, sastavu promjena i povrataka, definitivno je priča o njenom neuništivom dvojcu gitarista: Vedadu Hadžiavdiću i Ivici Propadalu. Ali, nikako po onoj „spala knjiga na dva slova“, jer uz njih mlađahan tercet glazbenika garancijom je da se ima itekako što listati, ili bolje rečeno, slušati. O budućnosti da ne govorimo: vokalistica Lea Mijatović, klavijaturist Fran Šokić i bubnjar Robert Domitrović po onom bi se starom mjerilu – do navršenih 27 godina! – još zvali omladincima! Ipak, kao što smo naglasili, jubilej pripada Vedi, jednom od utemeljitelja grupe (drugi je originalni klavijaturist i skladatelj Gabor Lengyel), gitarističkoj konstanti od prvih do ovih najnovijih taktova i Ivici, koji je započeo s Vedom, točno prije 40 godina (ali u Codu, još jednom sastavu iz drugog sarajevskog rock vala); basistu na diskografskom početku Teške industrije, a sada, bez ikakve dvojbe, i njenom spiritus movensu! Vedo je prolazio kroz sve bendovske mijene pa i onda kada su svi odustajali vraćajući se u 80-ima s LP-om naslova koji je postao i svojevrsni lajtmotiv dugog i nestalnog puta grupe: „Ponovo s vama“. Svojedobno u sjeni Lengyela (inače, zaljubljena u prog-rock Korni grupe) samozatajnom gitarističkom heroju davno je pripalo mjesto glazbena lidera svog ansambla. Ivica je pak bio prvi od onih koji su odustali, ali ako se igdje može bjelodano posvjedočiti istina o onoj „jednom roker, zauvijek roker!“ onda je to u njegovu slučaju. Poigramo li se opet ikonama pop kulture, Propadalo je kao neprijeporni multimedijalni aktivist zapravo domaći Andy Warhol! On je taj koji se vratio i snagom svoje volje, poduzetničke i umjetničke erudicije – i naravno pozicije dežurnog kulturnog celebritija par exellence – sastavu osigurao novi život kojeg upravo slavimo.

E, pa živjeli!


Poslušajte sve 32 pjesme s albuma XL NAKON! koji je u nakladi Croatia Recordsa objavljen u listopadu 2013. godine, povodom 40 godišnjice djelovanja benda Teška industrija:

1. U.F.O.
(G. Lengyel - D. Trifunović / I. Pinjuh - G. Lengyel)

2. KARAVAN 
(G. Lengyel - D. Trifunović - N. Bratoš / V. Hadžiavdić - M. Softić)

3. ŽIVOT JE MASKENBAL
(G. Lengyel - D. Trifunović - G. Lengyel)

4. DIJANIN SAN
(G. Lengyel - D. Trifunović - G. Lengyel)

5. KONCERT TROČINSKI
(G. Lengyel - D. Haleta - G. Lengyel / V. Hadžiavdić)

6. HO-RUK
(G. Lengyel - D. Trifunović - G. Lengyel / V. Hadžiavdić)

7. NIKOLA TESLA
(G. Lengyel - D. Trifunović - G. Lengyel)

8. ALA IMAM RUŽNU CURU
(G. Lengyel)

9. OSTAJU LJUBAVI MOJE
(G. Lengyel - D. Trifunović - G. Lengyel)

10. ODLAZI TEŠKA INDUSTRIJA
(G. Lengyel - D. Trifunović - G. Lengyel)

11. KOLIKA JE JAHORINA PLANINA
(trad. - arr. G. Lengyel)

12. U ZEMLJI GARAVOG SNIJEGA
(Z. Fazlić - arr. N. Bratoš / V. Hadžiavdić / M. Softić)

13. TRAMVAJ BROJ 6
(Z. Fazlić - arr. N. Bratoš / V. Hadžiavdić / M. Softić)

14. NAS DVOJE
(Z. Fazlić - arr. N. Bratoš / V. Hadžiavdić / M. Softić)

15. SO' NA RANU
(Z. Fazlić - arr. N. Bratoš / V. Hadžiavdić / M. Softić)

16. BOKSER I BALERINA
(Z. Fazlić - arr. N. Bratoš / V. Hadžiavdić / M. Softić)

17. HEJ
(M. Buljan - S. Buljan - M. Buljan)

18. GDJE ĆEŠ TI, A GDJE ĆU JA
(V. Hadžiavdić - V. Hadžiavdić / M. Pilj - V. Hadžiavdić / I. Ivanović)

19. TAKVI KAO TI
(V. Hadžiavdić - L. Mijatović - V. Hadžiavdić / I. Ivanović)

20. TREBAM TE KAO NEKADA
(V. Hadžiavdić - L. Mijatović - V. Hadžiavdić / I. Ivanović)

21. TAKO SU MI ZVIJEZDE SJALE
(Z. Fazlić - arr. V. Hadžiavdić / I. Ivanović)

22. DOLJE JUŽNO
(Z. Fazlić - arr. V. Hadžiavdić / I. Ivanović)

23. U MENI JESEN JE
(Z. Kesić - arr. V. Hadžiavdić / I. Ivanović)

24. A I TI ME IZNEVJERI
(G. Bregović)

25. JEDINA
(K. Monteno - A. Dedić / K. Kovač - V. Hadžiavdić / I. Ivanović)

26. TI SI MI U KRVI
(K. Kovač - S. Kovač - V. Hadžiavdić / I. Ivanović)

27. BOLJE BITI PIJAN NEGO STAR
(S. Lošić - arr. V. Hadžiavdić / I. Ivanović)

28. ŠTA TI JE ŽIVOT
(V. Hadžiavdić - Fayo - V. Hadžiavdić / I. Ivanović)

29. BADNJA JE NOĆ
(V. Hadžiavdić - M. Bartulica - V. Hadžiavdić / I. Ivanović)

30. MAJSKE KIŠE ft. KEMAL MONTENO
(V. Hadžiavdić - I. Maglica - V. Hadžiavdić / I. Ivanović)

31. EUDALA SE LIJEPA NAŠA ft. SUNNY SU
(V. Hadžiavdić - Fayo / Sunny Su - V. Hadžiavdić / I. Ivanović)

32. POMRAČENJE SRCA
(V. Hadžiavdić - Fayo - V. Hadžiavdić / I. Ivanović)