Veliki slavljenički koncert u KD Lisinski

Duhovitim kratkim filmom o tome što se bitno dogodilo 1973. godine započeo je jučerašnji koncert Teške industrije u KD Vatroslava Lisinskog. Upravo te godine osnovana je i Teška industrija na inicijativu skladatelja i klavijaturiste Gabora Lengyela. Ostatak benda sačinjavali su: Ivica Propadalo, Vedad Hadžiavdić, Senad Begović te vokal Fadil Toskić. 

Ubrzo je na mjesto vokala došao Seid Memića Vajta, a grupa je s nekoliko upečatljivih hitova - "Karavan", "U.F.O.", "Maskenbal" i "Jahorina" doživjela svijetle trenutke te u diskografskoj povijesti postala važna karika između progresivnog i tzv. pastirskog rocka, kako su nazivali glazbu Gorana Bregovića. Nakon učestalih promjena članova benda i odlaska Gabora Lengyela, te njihova trećeg studijskog albuma "Zasviraj i za pojas zadjeni", utihnula je Teška industrija. I to pune 32 godine. 

Vođeni nekom novom srčanošću i odlučnošću Vedad Hadživadić i Ivica Propadalo oživljavaju Tešku industriju te 2007. godine objavljuju novi studijski album "Kantina". Iako je i taj početak obilježio Vajtin vokal ubrzo na njegovo mjesto dolaze mlađe pjevačice, a današnja postava s Leom Mijatović doživljava novi procvat. Odličnim albumom "Bili smo raja" odali su počast sarajevskoj školi rocka, a s nekoliko novih hitova popout "Majske kiše", "Badnja je noć", "EUdala se lijepa naša" dokazali su da imaju još puno toga za ponuditi. Upravo ove novije pjesme te nedavno objavljena "Pomračenja srca" izvedene su na sinoćnjem rasprodanom koncertu u Lisinskom, a nalaze se i na posebnom CD izdanju koje se od danas može naći na tržištu. 

Dvostruko luksuzno izdanje "XL nakon!" osim velikih hitova Teške industrije te sjajnih obrada, sadrži i nove pjesme, a uz bogatu arhivu slika te glazbene osvrte Siniše Škarice, Zlatka Galla i Hrvoja Horvata, ovo izdanje zadovoljit će sve kolekcionare i ljubitelje Teške industrije. 

Koncertom, jednako nazvanim kao i izdanje "XL nakon" Teška industrija je raspoložila, ali i rasplesala punu dvoranu Lisinskog, a rokerski aranžmani i posebno opremljena scena davali su ugođaj pravog rock spektakla. Uvjerlijva Lea i sjajni gosti na najbolji način upotpunili su glazbeni program kojim je Teška industrija dala nagovijestiti svoju novu blistavu budućnost. 

Fotografije Marka Šolića s koncerta pogledajte u galeriji slika.